M. LAJČÁK: Experiment s jedným štátnym tajomníkom zlyhal

11.04.2012 Bratislava

Bratislava 11. apríla (TASR) - Experiment s jedným štátnym tajomníkom v rezorte diplomacie za pôsobenia predchádzajúcej vlády Ivety Radičovej podľa súčasného šéfa Miroslava Lajčáka jednoznačne zlyhal. "Slovensko nebolo prítomné na množstve veľmi dôležitých rokovaní na Ministerských radách. Až som sa hanbil za to, že tam, kde iné krajiny boli zastúpené ministrami, tak za Slovensko tam sedel generálny riaditeľ sekcie," podčiarkol po dnešnom rokovaní vlády.

Poukázal na to, že na MZV boli od roku 1994 vždy dvaja štátni tajomníci a na tak rozsiahlu agendu, ktorú má ministerstvo na starosti, je takýto počet potrebný. Presvedčil sa o tom aj za čias svojho ministrovania. Peter Javorčík sa bude zaoberať európskymi záležitosťami vrátane prípravy na slovenské predsedníctvo v Európskej únii. To pripadá na druhú polovicu 2016. Peter Burian bude mať na starosti obchodno-ekonomické portfólium, pôsobenie SR v zahraničí, bezpečnostné otázky a medzinárodné organizácie. "Medzi oboch rozdelíme aj príslušné bilaterálne agendy," doplnil Lajčák.

Na otázku TASR, prečo si na tento post nevybral bývalú štátnu tajomníčku a tieňovú ministerku zahraničných vecí Smeru-SD Oľgu Algayerovú reagoval, že s ňou hovorili o jej ďalších osobných a pracovných aktivitách. "Komunikovali sme spolu a bude pôsobiť tak, aby to vyhovovalo jej osobným plánom," vysvetlil.

Burian do minulého týždňa pôsobil ako veľvyslanec SR v Spojených štátoch amerických a Peter Javorčík bol zástupcom stáleho predstaviteľa SR pri EÚ.
 

Vyberte región